Tuesday, May 6, 2014

İNCİR REÇELİ





















Tarifi mutfakpencerem.com dan aldım, en baştan söyliyeyim hayatımda yediğim en güzel reçellerden biri oldu. Bunca sene reçel yapmakta başarısız biri olarak şunu anladım ki reçel yaparken meyve şerbete atıldıktan sonra pişme aşamasına kadar kesinlikle karıştırılmıyor. Bence reçel yapmanın olmazsa olmazı bu kural. Google'a " incir reçeli" yazıyorsunuz haliyle yukarıda fragmanını koyduğum "incir reçeli" filmi çıkıyor hem de yüzlerce. Filmi bugün izledik Gülden'le güzel ama çok iç karartıcı. Filmle ilgili şöyle bir saptamam var benim yaptığım reçel filmdeki incir reçellerinden çok daha güzel görünüyor. :)) Ama fragmanı ilginç izleyin.





































Bakar mısınız rengine ve diriliğine? İncir reçelinin haysiyetli yapımı tabii ki uzun bir süreç. Ağaçtan topla, onları soy, ellerin boyansın yıka yıka çıkmasın. Tabii eldiven takılıyor ama o abuk yemek yarışma programında diyorlardı ya, eldivenle bir şey yaparsak elimizin lezzeti geçmezmiş yapılan şeye. :)))) Neyse incirin tam zamanı seviyorsanız elinizi çabuk tutun. Eskiden her köşe başında satarlardı artık yok galiba. Gülden Nışantaşı'ndan getirdi. Yaptığım küçük çaplı araştırmaya göre iki türlü yapılış şekli var. Ya kireç kaymağına yatırarak, ya da göz taşı kullanarak. Bu noktada itirazları duyuyoruz ikisi de zararlı diyorsunuz. Kesinlikle usulüne göre yapınca bir zararı yok. Normal reçel gibi yaparsanız da çok başarılı olmuyor. Çünkü incir reçelinin özelliği rengi, diriliği ve parlaklığı imiş. Ben göz taşı kullandım.





































İki torba incir herhalde yüz adetti. Güzelce yıkıyoruz ve tencerede kaynayan suya atıp on dakika haşlıyoruz. On dakika sonra ocağı kapatıyoruz ve suyun içine yarım çay kaşığı göz taşı ( ben tozunu attım) atıyoruz, karıştırıyoruz.





































Bütün incirlerin rengi yeşil olunca incirleri süzüyoruz ve birkaç kez bol suyla çalkalıyoruz. Bu aşamada incirlerin sünger gibi suyu çektiğini göreceğiz, bu suyu incirleri avucumuzda sıkarak yok ediyoruz.






Tencereye iki su bardağı toz şeker ve dört su bardağı su koyup kırk beş dakika kısık ateşte tutup şerbetini hazırlıyoruz. Eskiden on dakikada şerbet oldu zannediyordum ama yanlış imiş. İncirleri içine atıyoruz, hiç karıştırmadam gerekirse tencereyi sallayarak yaklaşık otuz dakika pişiriyoruz. Ocağı kapatmadan beş dakika önce yarım limon suyunu da içine sıkıyoruz.

































Ocağı kapattıktan sonra iyice soğuyunca kavanozlara koyuyoruz. Dediğim gibi yediğim en güzel reçeldi tavsiye ederim bu tarifi deneyin.





































Yukarıdaki fotograf sitede yanımızdaki dairenin balkonu. Çiçeklerden balkon gözükmüyor. Ben iki tane sardunya çiçek açsın diye karşısında taklalar atarken, amcam yılda on, on beş gün uğruyor eve şu hale bakın. :)))) Bu daha gülün toplanmış hali. Millet reçel yapacağım diye koparıp koparıp gidiyor. Yarın çiçekler solarsa bilin ki nazarım değdi. :))

No comments:

Post a Comment